Start Uppåt Din åsikt

handelsklasser
Sparris handelsklasser Sparrisplantor

 

 

 

 

 

 

    Handelsklasser och tipps inför sparrisköpet

 

Handelsklasser

Det står skrivet om handelsklasser i så gott som varenda bok om sparris så därför ska de naturligtvis också nämnas här. Handelsklasser ska säkerställa en viss kvalitet och på så sätt underlätta sparrishandeln. Ändå händer det ibland att man köper HK 1 (handelsklass 1) eller till och med handelsklass extra som sedan ändå är lite träig, luktar gammalt och helt enkelt inte lever upp till förväntningarna.

 

Orsaken är ofta en lång eller felaktig lagring

Långa transportvägar, avbrott under kylningen och för höga kyltemperaturer påverkar kvaliteten negativt. Redan efter ett par dagar ute i handeln, undantag finns, förvandlas den kanske godaste och optiskt bästa sparrisen till en mer medelmåttig, träig klass. Importvara blir därför aldrig så färsk och god som den närodlade varan.

 

Färskheten är det viktigaste kriteriet.

Ska man köpa sparris bör den största uppmärksamheten vändas mot färskheten. Sparris består faktiskt av 95 % vatten! Ändarna på sparrisen ska inte vara ihåliga, ha några missfärgningar eller vara uttorkade. Därför bör sparris komma ut till konsumenten så fort som möjligt efter skörden.

 

Färskhetstest

Titta lite närmare på snittändarna. Förhoppningsvis är dom inte uttorkade. Testa att trycka ihop änden med fingrarna. Kommer det sparrissaft är sparrisen antagligen färsk. Saften ska dessutom lukta bra och inte smaka syrligt. Färsk sparris går lätt att rista i med en nagel och den ger inte efter för lätt tryck. Stjälkarna ska vara fasta och ska inte gå att böja.

 

Handelsklass Egenskaper Minsta sortering Handelssortering
Extra raka stänglar, slutna huvud,

bara lite rost, inte träig, tolerans 5 %

12 mm 12-16mm            16-20 mm         över 20 mm
HK 1 Stänglar väl formade, bara lätt böjd,

huvudet slutna, bara lätt missfärgning , tolerans 10 %

10 mm 10-20 mm                   över 20 mm
HK 2 stänglar lite missformad. huvudet lite öppen,

lite missfärgning och rost

8 mm över 8 mm

 

 

 

 

 

Start ] Uppåt ]

Skicka e-post till bernhard.reckermann@swipnet.se med frågor eller kommentarer om den här webbplatsen.
Copyright © 2005 VätternSparris
Senast ändrad: 12 November 2005