Vårt företag
Vi som driver sparrisgården i Norra Fågelås heter Waltraud och Bernhard Reckermann. N: a Fågelås Prästbolet är en gammal arrendegård i Skara Stift som vi tagit över år 2000. Gården ligger 5 km söder om den fina trästaden Hjo. Förr i tiden har det odlats potatis på gården och den lätta sandiga jorden var en bra förutsättning för sparrisodling. Närheten till Vättern, bara 200 m genom skogen ner till stranden, ger oss lite av kustklimat. När man ser sjön glittra mellan träden och känner den lätta brisen kan man ibland tro att man är nära havet.
Sparrisodlingen är bara en del i var yrkesverksama liv. Waltraud är sjuksköterska inom äldrevården i Hjo och Bernhard har en anställning hos Länsstyrelsen i Västra Götaland. Uppvuxen i Tyskland i Westfalen, mitt i "sparrislandet", har Bernhard en nära anknytning till sparrisodling. Traditionen att äta sparris under maj-juni månad är stor i Tyskland och andra europeiska länder. Vi vill bidra till att sparris blir känd även i Sverige. Vår ide är att odla och marknadsföra färsk vit sparris i Sverige.
Den är en av vårens finaste primörer och en riktig delikatess som är värd att upptäckas. I början av maj väntar vi vår första skörd som vi i år i första hand skall sälja till lokala krogar och restauranger. Dessutom planerar vi för försäljning i gårdsbutiken under tre helger i maj månad. Men redan inför nästa år har vi utökat odlingsarealen för att kunna utvidga marknadsföringen.
Historia
Man förmodar att sparrisen härstammar från stränderna och flodbäddarna i Främre Asien och därifrån brett ut sig till Europa och Nordafrika. Redan för 400 år sedan var sparris känd i Kina där farao Echnaton och hans maka Nofretete utnämnde den till "guda-mål". Även de gamla romarna tyckte särskild mycket om sparris. En av dem var Cato som redan ca. år 150 före Kristus beskrev sparrisodling i sin bok " De agricultura ". Han tog upp frågor om förädling av plantor, ogräsbekämpning, skördetid och gödsling. Detta visar det stora intresset för sparris redan på den tiden.
På väggmålningar i Pompeji har hittats bilder på sparris som tyder på att man har uppskattat den som läckerhet och delikatess. Grekerna uppskattade sparris inte bara som grönsak utan även som naturläkemedel. Hippokrates ( ca. 460 - 370 före Kristus) betonade den stoppande egenskapen av sparrisens rötter likaväl som den urindrivande. På 1100 - talet beskriver de bysantinska läkarna sparris som naturläkemedel och använder dess urindrivande egenskap som behandling vid höftsmärtor.
Men under årens lopp har man uppskattat den mer och mer som kulinarisk grönsak. I Europa, särskilt i Tyskland och Holland, finns det numera en utpräglad sparriskultur som satsar på försäljning av färskvara. Situationen i Sverige är annorlunda, sparrisodlingar finns i begränsad antal, och då främst i södra Sverige och på Gotland. Man räknar med ca. 35 - 40 hektar kommersiell sparrisodling i Sverige, jämfört t.ex. med arealen i Tyskland som är ca.17000 ha.